Γιώργος Τσανάκας

Ομάδα που γυαλίζει το μάτι της, μην τη φοβάσαι…

Το προνόμιο του να παρακολουθήσεις από κοντά μια ολόκληρη προπόνηση του Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό, σου δίνει να καταλάβεις γιατί αυτή η ομάδα βελτιώνεται διαρκώς. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Προπόνηση στις 10:30 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ανοιχτή για τους δημοσιογράφους (σσ. χθες, Πέμπτη). Όχι για ένα τέταρτο, αλλά ολόκληρη συνολικά. Περίπου μιάμιση ώρα μετά, οι ποδοσφαιριστές αποχωρούσαν από το χορτάρι του φαληρικού γηπέδου και όσοι παρακολουθήσαμε την προπόνηση, σίγουρα γίναμε σοφότεροι. Ασφαλώς, ο κόσμος μπορούσε να δει εικόνα από το live stream της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά δεδομένα από κοντά τα συμπεράσματα είναι διαφορετικά και περισσότερα.

Μετά το διήμερο ρεπό, λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» συγκεντρώθηκαν ξανά για να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους προπόνηση και να ξεκινήσουν τη μίνι προετοιμασία για τον τελικό του Conference League. Άπαντες μέσα, ο Ορτέγκα να προπονείται κανονικά επίσης και όλοι στη διάθεση του Βάσκου. Ασφαλώς, πλέον το ερωτηματικό δεν αφορά την ετοιμότητα κάποιου ποδοσφαιριστή αλλά το αν έχει τον κατάλληλο ρυθμό ο Αργεντινός αριστερός μπακ για να ξεκινήσει. Θα το διαπιστώσει ο 63χρονος σύντομα…

Το γήπεδο χωρισμένο σε διάφορα σημεία, οι τερματοφύλακες (Τζολάκης, Πασχαλάκης, Παπαδούδης) στην εστία προς το πέταλο της «7» και οι υπόλοιποι να ακολουθούν τις οδηγίες των συνεργατών στον «Μέντι». Το καλό ξεκίνησε όταν ανέβηκε η ένταση. Με παιχνίδια σε μικρό χώρο, τον Μεντιλίμπαρ ιδιαίτερα ενεργό και να συμμετέχει άμεσα στην προπόνηση.



Διάφορα «τρικ» από τον έμπειρο κόουτς, ο οποίος χρησιμοποιούσε «ανάμεικτες» τριάδες που προσπαθούσαν να πρεσάρουν τους περισσότερους «αντιπάλους» τους σε ένα μικρό παραλληλόγραμμο. Η ένταση ανέβηκε, η τριάδα πίεζε και μάρκαρε σκυλιασμένα, οι υπόλοιποι κυκλοφορούσαν με ταχύτητα για να διατηρήσουν την κατοχή. Και ο Βάσκος πιστώνεται το γεγονός πως για παράδειγμα ο Ποντένσε έκανε τάκλιν του… θανατά και ο Φορτούνης κυνηγούσε σαν «τρελός» την μπάλα. Για να αντιληφθεί κανείς το τσαγανό και την ένταση που υπήρξε, τα τάκλιν… ξύριζαν τα πόδια των συμπαικτών, αλλά ο ένας έδινε το χέρι στον άλλον μετά από κάθε «μάχη». Αυτά, βγαίνουν ασφαλώς και στο γήπεδο, με την προπόνηση να έχει αποτέλεσμα.

Η γενικότερη εικόνα των παικτών να βγάζουν μεγάλη διάθεση μέσα στο γήπεδο, σίγουρα τον άφησε ικανοποιημένο. Ακόμη και αν ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου είπε πως οι παίκτες ήταν πιο χαλαροί μετά τη διήμερη άδεια και θα πρέπει να ανέβει η ένταση! Ασφαλώς, ο προπονητής θα έχει πάντα περισσότερες απαιτήσεις απ’ όλους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που παίζεται το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Σίγουρα, το γεγονός πως ο τελικός πλησιάζει, αφού έξι ημέρες απέμειναν, κάνει και τους παίκτες να έχουν ακόμη πιο ισχυρό κίνητρο. Ξεκουράστηκαν όσο μπορούσαν και ξέρουν πως έχει απομείνει άλλο ένα παιχνίδι. Βασικά, ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Η γρήγορη μετάβαση, το έντονο πρέσινγκ, οι συνδυασμοί σε πολύ μικρό χώρο και η ανασταλτική συμπεριφορά όλων, είναι μερικά ενδεικτικά πράγματα που δουλεύει ο προπονητής του Ολυμπιακού. Και μάλιστα, επαναλαμβανόμενα, θέλοντας να βελτιώσει άπαντες. Όσοι δεν συμμετείχαν προς στιγμήν (αφού οι αλλαγές στις ασκήσεις ήταν κυκλικές), δούλευαν στο κομμάτι των μεταβιβάσεων.



Η προπόνηση ολοκληρώθηκε με μίνι δίτερμα, με τις σκέψεις προφανώς να μην φανερώνονται. Άλλωστε, είναι αρκετά νωρίς για να συμβεί αυτό, αλλά ακόμα και τελευταία προπόνηση να ήταν, δύσκολα θα έδειχνε πράγματα. Μια τακτική για να κρατά στην τσίτα τους ποδοσφαιριστές του, θέλοντας να τους έχει ζεστούς για το μεγάλο ματς. Διότι έβλεπες για παράδειγμα στη μία ομάδα Κάρμο, Ροντινέι με Ιμπόρα, Όρτα, Τσικίνιο στον άξονα και στην άλλη τους Ρέτσο, Έσε και Ελ Κααμπί.

Το μάτι γυάλιζε… Πώς να φοβηθείς αυτή την ομάδα; Είναι δεδομένο πως σε κάτι παραπάνω από πέντε 24ωρα θα μπουν στο χορτάρι της «OPAP Arena» και θα φάνε τα «λυσσακά» τους για να πάρουν την κούπα. Θα αφήσουν και την τελευταία ικμάδα του ιδρώτα τους στον αγωνιστικό χώρο. Όλα αυτά σίγουρα θα τα κάνουν και θα έχουν τις πιθανότητες μαζί τους για να γράψουν ιστορία. Ακόμα και αν στην απευκτέα περίπτωση δεν το καταφέρουν, ξέρεις πως θα έχουν προσπαθήσει όσο τους βαστάν τα πόδια τους!

Ολυμπιακός: Ομάδα που γυαλίζει το μάτι της, μην τη φοβάσαι…

ΥΓ. Το κλίμα είναι πραγματικά εκπληκτικό, η ομάδα είναι οικογένεια με όλη τη σημασία της λέξης. Τα πειράγματα δεν έλειψαν, τα γέλια επίσης. Ποδοσφαιριστές που είναι κατά κόρον βασικοί, άλλοι με λιγότερο χρόνο συμμετοχής και φυσικά οι εκτός λίστας. Τη διαφορά δεν την καταλάβαινες, αφού δεν υπήρχε κανένας αδιάφορος και όλοι έπαιζαν λες και διεκδικούσαν εκείνη την ώρα μια θέση στο ρόστερ της νέας σεζόν!

ΥΓ 2. Ο Ελ Αραμπί είναι η ψυχή της ομάδας. Έχει τεράστια εμπειρία και ξέρει με τα πειράγματά του και τα όσα λέει και κάνει, να αποφορτίζει τους συμπαίκτες του αν τους βλέπει αγχωμένους. Σπουδαίος πραγματικά…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x